Børn og angst på Folkemødet – Københavns Universitet

Center for Angst > Forskning og formidling > Børn og angst på Folke...

14. juni 2016

Børn og angst på Folkemødet

Mød professor MSO Barbara Hoff Esbjørn på Folkemødet den 17. juni kl. 10 på Høiers Iscafé på, Allinge Havn, Bornholm.

Her vil hun sammen med Pernille Bendixen, børneordfører, Dansk Folkeparti og Susanne Due Kristensen, formand for Børne- og Ungeudvalget, Hillerød Kommune drøfte tesen om at 'Angst kan stoppes i barndommen'.

Baggrund

140.000 danskere lider af angst - en folkesygdom, som koster samfundet nær 10 mia. kr. pr. år i behandling, indlæggelser, førtidspension og tabt produktion. Angst starter ofte i 5-7 års alderen og kan stoppes med enkle metoder, men der mangler viden i kommunerne, og få børn får den rette behandling.

Mellem 5-10 % af alle børn lider af svær angst, som hæmmer familiens liv og barnets egen trivsel. Ubehandlet angst i barndommen kan hæmme barnets indlæring øger risikoen for, at man som voksen kommer til at lide af angst, depression eller misbrug, så man ikke kan leve et normalt liv. Angst er den psykiske lidelse, som hyppigst er årsag til et farvel til arbejdslivet. Omkring 2000 personer bliver hvert år førtidspensioneret på grund af angst. Psykolog Barbara Hoff Esbjørn har siden 2007 forsket i angst hos børn og har udviklet effektive behandlingsmetoder, der kurerer børn for angst blandt andet ved at inddrage børnenes forældre i behandlingen, så de lærer at støtte deres barn og bryde med de mekanismer, som vedligeholder angsten. Men kommunerne mangler fokus på området og kun få børn får hjælp. Alt for få af de fagpersoner, som arbejder med børn i kommuner og regioner, kender symptomerne på angst hos børn, og både de og forældre mangler viden om behovet og muligheden for behandling.

Deltagere

Barbara Hoff Esbjørn, professor MSO i psykologi og forsker, Københavns Universitet. Pernille Bendixen, børneordfører, Dansk Folkeparti. Susanne Due Kristensen, formand for Børne- og Ungeudvalget, Hillerød Kommune. Janni Brixen, ordstyrer, Københavns Universitet.